Marchewka nie dla każdego!
Marchewka, warzywo kojarzące się z dzieciństwem. Kto z nas nie zapamiętał tego monotonnego, pomarańczowego koloru w zupkach i przecierach, sokach i deserach? Marchewka jest źródłem wielu wartościowych składników, których prozdrowotnych właściwości nikt nie podważy. W korzeniu marchewki znajdziemy np. witaminę C, E, kwas foliowy, niektóre witaminy z gr.B, czy sole mineralne jak żelazo i wapń. Marchewka podobnie, jak inne warzywa i owoce o intensywnym pomarańczowym i czerwonym kolorze swoją barwę zawdzięcza obecności beta-karotenu, barwnika roślinnego, który dla człowieka jest prowitaminą witaminy A.Dawniej uważano beta-karoten za jeden z tych związków, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc. Po serii badań przeprowadzanych na palaczach teza ta musiała zostać obalona. Nałogowi palacze suplementowani beta-karotenem częściej zapadali na złośliwy nowotwór płuc niż osoby nie przyjmujące beta-karotenu. Jaki wniosek przychodzi Wam do głowy? No właśnie! Jeść marchewkę i rzucić palenie!

Komentarze