
Pomimo licznych doniesień i obiegowej opinii, których to niejednokrotnie byliśmy świadkami,
nie stwierdzono w drodze badań klinicznych, aby substancje słodzące używane w popularnych słodzikach były niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Do rozwinięcia tego wątka posłużę się przykładami trzech substancji słodzących. Dwie najbardziej popularne: sacharyna i aspartam. Pierwsza posądzana niegdyś o wywoływanie raka pęcherza moczowego, już w roku 2000 oczyszczona z zarzutów - jest owszem czynnikiem kancerogennym ale w organizmie szczura, a nie człowieka. No i wszechobecny aspartam, gruntownie przebadany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, wg danych z 2012 spożywany w ilościach optymalnych również nie szkodzi zdrowiu człowieka. I trzecia substancja słodząca, o której warto wspomnieć. Jest znacznie mniej popularna ale i znacznie bardziej godna zainteresowania
, to stewiozyd obecny w stewii. Więcej o stewii
TUTAJ i
TUTAJ.
Komentarze
http://davidicke.pl/forum/aspartam-historia-pewnej-trucizny-t4232.html
http://www.era-zdrowia.pl/strefa-toksyczna/dodatki-do-zywnosci/aspartam-oslabia-komorki-i-receptory-odpowiedzialne-za-uklad-odpornosciowy-czlowieka.html.
W internecie można znaleźć o wiele więcej artykułów na ten temat.