Brokuły obowiązkowo raz w tygodniu!
Moja tygodniowa dieta, chociaż rzadko kiedy skrupulatnie zaplanowana bogata jest przynajmniej w te związki, które mają udowodnione działanie przeciwrakowe. Jednym z nich jest SULFORAFAN, składnik brokułu, kalafiora i innych roślin z rodziny kapustowatych.

Sulforafan w brokułach występuje w postaci prekursora - glukorafaniny, która ulega przemianom do właściwego sulforafanu, w obecności enzymów roślinnych zawartych w brokule. Stąd też nasuwa się wniosek, że sulforafan przyjmowany na drodze suplementacji nigdy nie będzie tak łatwo przyswajalny przez organizm człowieka jak ten naturalny, Warto również wiedzieć, że sposób przygotowania brokuła również nie pozostaje bez znaczenia. Gotowanie brokuła zmniejsza jego wartościowość, zubaża w większość cennych składników jak chociażby witaminy K, E czy kwas foliowy. Powinniśmy zatem spożywać go w postaci surowej lub ostatecznie podgotowując max. 2-3 min. Ja brokuł siekam na drobne cząsteczki, sparzam wrzącą wodą i wrzucam do sałatki a la gyros, podmieniając nim chociażby kapustę pekińską.
Komentarze